Grypa sezonowa to ostra choroba wirusowa.
Przenosi się drogą kropelkową, bądź też przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami.
Wirusy grypy [w tym również wirus A(H1N1)] poza organizmem żywym mogą przetrwać jedynie kilka godzin (średnio 2-3 godziny).
Charakterystyczny jest dla niej gwałtowny początek.
Pierwsze objawy pojawiają się w ciągu około 24 - 48 godzin od zakażenia.

Objawy grypy:
• wysoka gorączka, nawet do 39,5°C
• dreszcze
• bóle mięśniowo-stawowe
• ból gardła
• ból głowy
• kaszel
• ogólne osłabienie i katar
• u niektórych chorych, zwłaszcza u dzieci może wystąpić biegunka i bóle brzucha

Nowa grypa A(H1 N1) -jest chorobą układu oddechowego, która przenosi się również drogą kropelkową bądź przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami i wywołuje podobne objawy jak grypa sezonowa. Ludzie nie mają wykształconej odporności na tego wirusa lub jest ona niewystarczająca.

Podstawowe różnice między grypą, a przeziębieniem

Cechy                                           Grypa                    Przeziębienie
początek choroby                        nagły                       powolny
temperatura ciała                      >38ºC                       <38ºC
dolegliwości stawowo
 -mięśniowe bardzo                   często                      rzadko
ból głowy                                 bardzo często              rzadko
samopoczucie                         bardzo złe              umiarkowanie złe
suchy kaszel                               często                      rzadko
powikłania                                   często                      rzadko
możliwość profilaktyki                  tak                            nie
leczenie przyczynowe                   tak                            nie

Zalecenia dotyczące zdrowego stylu życia wpływające na potęgowanie i umacnianie zdrowia

1. Odpowiedni ubiór

Należy ubierać się odpowiednio do pogody, tak by organizm nie przegrzewał się i nie pocił podczas wysokich temperatur na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń. Nie należy również pozwolić na to, by organizm został wyziębiony podczas niskich temperatur i niekorzystnej aury. Należy zadbać o odpowiedni ubiór ze szczególnym zwróceniem uwagi na okrycie głowy, okrycie tułowia (okolice nerek), a także na ciepłe i nieprzemakalne obuwie.

2. Odpowiednie odżywianie

Urozmaicona dieta bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały.
W diecie wzmacniającej odporność nie powinno zabraknąć białka, szczególnie zawartego w chudym mięsie, drobiu, rybach, jajach i serach. Szczególną rolę odgrywają tu witaminy: C, A, E zawarte przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach oraz witamina D, która jest produkowana pod wpływem promieniowania słonecznego.
Istotne są też składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, magnez, selen.
W diecie nie powinno zabraknąć błonnika.
Należy pić dużo wody, a także mleka i napojów mlecznych, fermentowanych.

3. Aktywność fizyczna

Zaleca się, aby codziennie, niezależnie od pogody, spędzać przynajmniej godzinę na powietrzu. Aktywność fizyczna ma istotną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu, przebywanie na świeżym powietrzu sprzyja jego hartowaniu. Wskazane jest także od czasu do czasu zmieniać klimat i otoczenie.

4. Higiena

Należy utrzymywać higienę osobistą i otoczenia. Zmieniać regularnie bieliznę osobistą oraz pościel. Ważne jest również systematyczne wietrzenie pościeli. Ponadto należy mieć przy sobie zawsze jednorazowe chusteczki higieniczne i systematycznie w miarę potrzeby, oczyszczać nos z wydzieliny.

5. Sen i odpoczynek

Nic tak nie regeneruje i nie wzmacnia sił organizmu, a co za tym idzie również
odporności jak właściwa ilość snu w wywietrzonym wcześniej pomieszczeniu. Optymalna dawka nocnego odpoczynku u dorosłego wynosi 7-8 godzin, a w przypadku dzieci i młodzieży w wieku szkolnym 9 -11 godzin na dobę.

Zalecenia w okresie poprzedzającym zachorowania i w czasie choroby

 * myć ręce przez 20-30 sekund mydłem pod bieżącą, ciepłą wodą lub żelem    
   antybakteryjnym wielokrotnie w ciągu dnia

 *  unikać dotykania błon śluzowych okolic twarzy - ust, oczu i nosa

 *  zachować odległość (1-2 metry) od innych osób podczas kichania i kasłania

 *  zasłaniać nos jednorazową chusteczką higieniczną podczas kichania i usta    
     podczas kaszlu, wyrzucać ją do kosza po jednokrotnym użyciu

 *  umyć ręce pod bieżącą wodą po kasłaniu lub kichaniu

 *  w przypadku braku jednorazowych chusteczek higienicznych kichać i kasłać    
     w rękaw w okolicy przedramienia, a nie w dłonie

 *  unikać kontaktu z osobami, które kichają i kaszlą

 *  spędzać wolny czas na świeżym powietrzu (co najmniej godzinę dziennie)

 *  wietrzyć pokój 3 - 4 razy dziennie, każdorazowo przez 10 minut

 *  w rozmowie unikać bliskich kontaktów z rozmówcą

 *  zaniechać uścisków dłoni, pocałunków itp.

 *  unikać przebywania w miejscach skupisk ludzi (typu: kino, dyskoteka, centra    
     handlowe, hala sportowa itp.), a w szczególności masowych zgromadzeń

 *  w przypadku zachorowania na grypę pozostać w domu i skontaktować się
     z lekarzem. O sposobie i czasie leczenia zadecyduje lekarz.

Istotnym elementem profilaktyki grypy są szczepienia ochronne

Stereotypy dotyczące szczepień przeciw grypie

Nie należy utożsamiać niepożądanych odczynów poszczepiennych z zachorowaniem na grypę! Szczepionki przeciw grypie zarejestrowane w Polsce są szczepionkami inaktywowanymi  (zawierają fragmenty „zabitego” wirusa). W takiej formie wirus nie ma możliwości  namnażania się w organizmie, a zatem nie może wywołać choroby!
O szczepieniu przeciw grypie decyduje lekarz, który określi czy nie ma  przeciwwskazań do szczepienia.

Nasze zdrowie w ponad 50% zależy od nas samych, a kluczem do jego zapewnienia jest właściwy styl życia i dlatego trzeba:
    *  chcieć
    *  umieć
    *  wiedzieć jak o nie codziennie dbać!

Dyrektor
Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej  w Jaśle
Lek. med. Edward Chruszcz

Prezentacja - nie daj się grypie

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd